După sărbători ori chefuri cu excese alimentare şi mai ales alcoolice unii semeni de- ai noștri plătesc amarnic, riscându-şi viata inutil. Ficatul, cel care duce greul în asemenea situaţii, se poate îmbolnăvi grav, ajungând într-o situaţie aparent fără ieşire: ciroza hepatică …
Ciroza hepatică este o boală foarte complexă care poate avea multe cauze: alcoolismul, hepatite virale, astuparea (obstrucția) fluxului biliar (ciroza biliară), malnutriția (de ex. după operaţii pe intestin contra obezităţii),
îngreunarea circulației sângelui venos în ficat datorită unor boli de inimă, acumularea de prea mult fier sau cupru în sânge, factori toxici, factori infecțioși, boli genetice etc., etc. Ca urmare a acestei mari variabilităţi de cauze, semnele şi simptomele vor fi şi ele foarte diferite de la persoană la persoană, în funcție şi de vechimea bolii, de puterea sau slăbiciunea generală a organismului.
Iată de ce, stimaţi cititori, nu se poate spune că există, ca în orice altă boală, un tratament standard, un remediu universal. Cu toate acestea, există câteva principii care trebuie să fie respectate. Iată-le, pe scurt:
Dintre toate tipurile de tratament, se pare că apiterapia este cea care dă cele mai bune rezultate în tratarea cirozei.
Astfel, un studiu făcut în Bucureşti, la policlinica universitară Titan, în urmă cu ceva ani, a arătat că un tratament pe bază de polen, miere şi lăptişor de matcă a putut vindeca 50% (jumătate !) dintre bolnavii gravi de ciroză şi/sau hepatită cronică agresivă. Cum se explică acest lucru?
In primul rand prin bogăţia extraordinară în principii active conţinute în aceste produse apicole. Aceste substanţe, odată ajunse la nivelul ficatului (mult mai repede decât substanţele din alte produse) se apucă de “treabă” şi fac exact ce trebuie să facă: dezintoxicare, hrănire, stimulare şi regenerare a celulelor sănătoase!
Nu există nici un medicament de origine chimică în stare să facă atâtea lucruri şi în timp atât de scurt!
Cum trebuie procedat? Simplu! Se procură produsele respective de la apicultori sau de la magazinele de specialitate şi se începe cât mai rapid tratamentul, cu avizul medicului curant, desigur (apropo, trebuie să observăm
un lucru minunat: există din ce în ce mai mulţi medici care au început să redescopere adevărata valoare a farmaciei “Naturii”; şi pe această cale ţin să le mulţumesc că nu au rămas doar la nivelul “hapurilor” chimice…).
Metoda de administrare este următoarea: se amestecă polenul granule cu mierea fluidă (ideal de salcâm) după ce se dă mai întai polenul prin râşniţa de cafea; raportul este o parte polen, două părţi miere; după ce s-au amestecat se lasă cîteva zile la “înmuiat” apoi se iau câte 1-2 linguriţe, de trei ori pe zi, cu 15 minute înainte de mesele principale, într-o cură de minim 3-6 luni.
Lăptișorul de matcă se administrează în doză de 200-500 mg. pe zi, în funcție de sfatul medicului.
Pe lângă apiterapie, există desigur multe alte metode de tratament naturist dar, condiția de bază este să se aplice strict individualizat, de la caz la caz şi mai ales în timp util.
Iată de ce vă spun, în încheierea acestui articol, dacă aveți pe cineva drag suferind de ciroză, nu mai întârziați.
Fuga la medic şi apoi la stupari!