CIROZA HEPATICA
29 septembrie 2020
Imunoinstant anti-Clostridium difficile
Clostridium difficile-Imunoglobulina Y din Imunoinstant anti-Clostridium difficile
8 noiembrie 2020
Afiseaza toate

POLENUL – ALERGEN, HRANA SAU REMEDIU?

Ce este polenul ?

Polenul supranumit de unii autori « o minune a vietii », constituie una din marile minuni ale lumii vegetale. Din punct de vedere structural si functional polenul contine jumatate din cromozomii plantei mama. In interiorul sau se afla, pe langa programul genetic care va sta la baza crearii unei plante mature (un tei, un salcam ori o delicata levantica…) si o gama extraordinar de variata de nutrienti care sunt vitali pentru dezvoltarea acelei plante. Pe scurt se poate spune ca fiecare grauncior de polen reprezinta o banca de date extraordinar de complexa, un concentrat alimentar si in acelasi timp, o farmacie a Naturii foarte bine pusa la punct. Cu alte cuvinte, un
« concentrat » datator si ajutator de viata.

Exista doua mari categorii de polen:  polenul anemofil (purtat de vant) si cel entomofil (purtat de insecte). Cel anemofil poate fi un declansator al reactiilor de tip alergic dar, cel entomofil (apicol) este dimpotriva, in doze adecvate (foarte mici initial) un vindecator al acelorasi alergii. Structura, culoarea, compozitia polenului apicol variaza de la planta la planta dar, ca si la miere, aproximativ 70% din proprietati sunt comune.

Polenul este un aliment extraordinar de hranitor dar, datorita compozitiei sale extrem de diverse, poate fi folosit si ca remediu natural fiind un produs foarte bine tolerat. Astfel, polenul :

  • ajuta la cresterea rezistentei organismului fata de agresiuni externe de tip fizic, chimic ori biologic;
  • ne ofera din abundenta substante necesare sistemului nostru nervos pentru a putea rezista, cu o flexibilitate mai mare, stresului zilnic;
  • in practica medicala curenta este folosit in special in scop profilactic (de prevenire a bolilor), dar si terapeutic pentru ameliorarea ori chiar vindecarea a numeroase afectiuni.

Cand vorbim despre polen avem in minte reprezentarea polenului poliflor – un veritabil curcubeu de culori provenind de la diverse plante. In literatura de specialitate s-a discutat insa, inca din anii ‘70 si despre polenurile monoflore. Alin Caillas, unul din cei mai cunoscuti autori francezi de carti apicole, face in cartea sa « Polenul » o clasificare a acestora si a proprietatilor lor dupa cum urmeaza:

  • polenul de salcam – bun pentru stomac si calmant ; busuiocul – stimuleaza stomacul si functiile gastrice;
  • albastrita – favorizeaza diureza ; limba mielului – actioneaza asupra aparatului pulmonar;
  • visin – este un excelent diuretic ; castanul dulce – decongestioneaza ficatul si prostata si ajuta contra varicelor;
  • rapita – actioneaza asupra ulcerelor varicoase;
  • macul – eficace contra tusei in general si in special contra bronsitelor, a anginelor si chiar a tusei convulsive; foarte usor narcotic caci contine putin opium; se recomanda persoanelor nervoase care sufera de insomnii;
  • lavanda – actioneaza favorabil si asupra stomacului si in cazurile de lipsa a poftei de mancare;
  • papadia – diuretic, depurativ si usor laxativ ; marul – intaritor general , are actiune benefica asupra inimii;
  • murul – este pretios ca tonic general, in diaree si dizenterie;
  • salvia – diuretic, regularizeaza menstrele;
  • salcia – este un tonic, un sedativ si un anafrodisiac;
  • cimbrisor – este pretios pentru activarea circulatiei ; este si un tonic, usor afrodisiac;
  • teiul – este un calmant indicat pentru persoanele nervoase si suferinde de insomnie ;
  • paducelul – tonic cardiac, echilibrant al sistemului nervos si sedativ, util in ameteli, palpitatii, tulburari circulatorii, angina pectorala.

Care este cel mai bun polen ?

Cel mai bun polen este acela care se potriveste cu necesitatile organismului nostru, organism care se poate afla in conditii de viata extrem de variabile. Pentru o persoana sanatoasa cel mai bun polen poate fi cel poliflor (avand mai multe culori), uscat traditional.

Persoanele care sufera insa deja de diverse afectiuni, in special cronice, este bine sa consume polenul proaspat recoltat si imediat bagat la congelator si/sau conservat in miere ; formula terapeutica optima, impreuna cu alte produse apicole (miere, propolis, pastura, laptisor de matca), plante medicinale ori uleiuri aromatice se poate obtine de la medicul apifitoterapeut din zona in care locuiti. Suntem bucurosi sa anuntam ca pentru prima data in Romania (si printre primii in lume !), in mod organizat si pastrand o calitate maxima, s-a inceput recoltarea polenului medicinal monoflor.

Dupa cum se stie, polenul dupa recoltare se usuca folosindu-se diverse metode. Pentru a nu se pierde insa din proprietatile sale, imediat dupa recoltare polenul se depoziteaza in congelatoare. Aspectul, gustul, mirosul sunt superioare fata de cel uscat efectele terapeutice fiind pe masura.

Inainte de a cumpara si consuma polenul, este bine sa stim urmatoarele lucruri:

  • polenul este un produs natural, recoltat natural, dar poate cauza uneori reactii adverse; consultati-va medicul curant (ideal specializat in Apifitoterapie) inainte de a incepe o cura de polen ;
  • polenul este in mod normal foarte bine tolerat de organism in special daca se ia in primele 7-10 zile dupa mese, bine diluat in iaurt sau lapte prins;
  • se poate asocia cu alte terapii clasice ori naturiste;
  • este usor de administrat si se integreaza usor in alimentatia zilnica;

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *