Ce este polenul ?
Polenul supranumit de unii autori « o minune a vietii », constituie una din marile minuni ale lumii vegetale. Din punct de vedere structural si functional polenul contine jumatate din cromozomii plantei mama. In interiorul sau se afla, pe langa programul genetic care va sta la baza crearii unei plante mature (un tei, un salcam ori o delicata levantica…) si o gama extraordinar de variata de nutrienti care sunt vitali pentru dezvoltarea acelei plante. Pe scurt se poate spune ca fiecare grauncior de polen reprezinta o banca de date extraordinar de complexa, un concentrat alimentar si in acelasi timp, o farmacie a Naturii foarte bine pusa la punct. Cu alte cuvinte, un
« concentrat » datator si ajutator de viata.
Exista doua mari categorii de polen: polenul anemofil (purtat de vant) si cel entomofil (purtat de insecte). Cel anemofil poate fi un declansator al reactiilor de tip alergic dar, cel entomofil (apicol) este dimpotriva, in doze adecvate (foarte mici initial) un vindecator al acelorasi alergii. Structura, culoarea, compozitia polenului apicol variaza de la planta la planta dar, ca si la miere, aproximativ 70% din proprietati sunt comune.
Polenul este un aliment extraordinar de hranitor dar, datorita compozitiei sale extrem de diverse, poate fi folosit si ca remediu natural fiind un produs foarte bine tolerat. Astfel, polenul :
Cand vorbim despre polen avem in minte reprezentarea polenului poliflor – un veritabil curcubeu de culori provenind de la diverse plante. In literatura de specialitate s-a discutat insa, inca din anii ‘70 si despre polenurile monoflore. Alin Caillas, unul din cei mai cunoscuti autori francezi de carti apicole, face in cartea sa « Polenul » o clasificare a acestora si a proprietatilor lor dupa cum urmeaza:
Care este cel mai bun polen ?
Cel mai bun polen este acela care se potriveste cu necesitatile organismului nostru, organism care se poate afla in conditii de viata extrem de variabile. Pentru o persoana sanatoasa cel mai bun polen poate fi cel poliflor (avand mai multe culori), uscat traditional.
Persoanele care sufera insa deja de diverse afectiuni, in special cronice, este bine sa consume polenul proaspat recoltat si imediat bagat la congelator si/sau conservat in miere ; formula terapeutica optima, impreuna cu alte produse apicole (miere, propolis, pastura, laptisor de matca), plante medicinale ori uleiuri aromatice se poate obtine de la medicul apifitoterapeut din zona in care locuiti. Suntem bucurosi sa anuntam ca pentru prima data in Romania (si printre primii in lume !), in mod organizat si pastrand o calitate maxima, s-a inceput recoltarea polenului medicinal monoflor.
Dupa cum se stie, polenul dupa recoltare se usuca folosindu-se diverse metode. Pentru a nu se pierde insa din proprietatile sale, imediat dupa recoltare polenul se depoziteaza in congelatoare. Aspectul, gustul, mirosul sunt superioare fata de cel uscat efectele terapeutice fiind pe masura.
Inainte de a cumpara si consuma polenul, este bine sa stim urmatoarele lucruri: