Medicina defineste prin reumatism un grup de afectiuni diverse, acute sau cronice, care afecteaza aparatul locomotor si una sau mai multe articulatii. Orice persoana a avut sau are dureri articulare din cand in cand. Este important insa sa facem distinctia intre durerile minore si adevaratele tulburari reumatismale. Despre reumatism se poate vorbi cand persoana are dureri aproape zilnic, ca in cazul celor cu reumatism degenerativ.
Statisticile arata ca aceasta boala afecteaza un important segment din populatie. Aproximativ 85% din persoanele de peste 70 de ani sufera de reumatism, iar aceasta reprezinta originea a 60% din totalul incapacitatilor fizice la aceasta varsta. Poliartrita reumatoida are o prevalenta de 1-2 % din populatia generala si intereseaza mai mult femeile, in raport de 3/1 fata de barbati. Spondiloza anchilozanta se intalneste mai ales la barbatii tineri. Boala asadar, nu este apanajul numai varstei a treia, ea putand aparea inca din tinerete.
Facand o clasificare a lor se poate vorbi de : reumatisme articulare inflamatorii, reumatisme articulare degenerative, reumatisme abarticulare (care afecteaza tesuturile din jurul unei articulatii). Cauzele bolilor reumatismale sunt multiple; uneori se poate vorbi de cauze microbiene, alteori de cauze metabolice (guta), iar alteori sunt luati in calcul factorii genetici, atunci cand vorbim de spondilartrita anchilozanta.
Medicina Traditionala Chineza spune, de peste 3000 de ani de zile, ca cel putin jumatate dintre boli au drept cauze principale dezechilibrele emotionale. In acest sens, marea majoritate a reumaticilor au drept element declansator/agravant psihologic teama ori frica exagerate sau de lunga durata. Aceste emotii negative (avand ca origine familia, societatea sau chiar mostenirea genetica), alaturi de depresii, tristete, melancolie, griji, atunci cand sunt in exces induc lent dar sigur modificari in sistemul endocrin (la nivelul glandelor suprarenale in special), modificari care se repercuta treptat dar sigur si in functionarea articulatiilor.
Este bine de asemenea sa atragem atentia asupra unei forme de reumatism cu potential de risc vital – reumatismul articular acut. Acesta este o complicatie a faringitei streptococice netratate corect, provocata de streptococul de grup A, dar trebuie luata in calcul si slabirea sistemului imunitar. De aceea este imperios necesar ca in copilarie faringitelor sa li se acorde atentia cuvenita si sa fie tratate corect din punct de vedere medical.
Ce aduce pacientul la medic in astfel de boli? Apare inflamatia, adica tumefactia, roseata, cresterea temperaturii locale, durerea, aceste simptome aparand mai ales in reumatismul articular acut dar si in artritele reumatoide. La aceste manifestari clinice se pot adauga si: oboseala, scaderea in greutate, mialgiile, redoarea matinala.
Exista remedii?
Obiectivul in astfel de cazuri este ca tratamentul sa combata durerile pacientului, inflamatia, sa pastreze functia articulara, sa stabilizeze boala, sa recupereze bolnavul si sa-i ofere o alta perspectiva asupra propriei boli. Este evident faptul ca schema de tratament se stabileste in functie de varsta pacientului, de localizarea si evolutia bolii.
Apiterapia foloseste in bolile reumatismale indeosebi veninul de albine. Acesta produce durere si inflamatie in momentul administrarii, dar prin fractiunile sale componente inhiba ulterior inflamatiile si diminueaza senzatiile dureroase produse de reumatism.
Prin multele substante pe care le contine si in special prin hialuronidaza, veninul actioneaza asupra tesutului conjunctiv impiedicand agravarea tulburarilor reumatice si adeseori permitand chiar vindecarea lor. S-a dovedit clinic si experimental ca veninul impiedica chiar direct in tesuturi producerea proceselor inflamatorii reumatice si alergice in general, printre altele si prin combaterea actiunii histaminei, substanta cu rol important in inflamatii si reactii alergice in tesuturi. (Dr. Constantin Neacsu, Centrul Apimedica, Bucuresti).
Cu ajutorul veninului de albine pot fi tratate afectiuni reumatice ca: poliartrite, miopatii, cardiopatii, reumatisme, apoi, poliartrite infectioase nespecifice, spondiloze.
Veninul de albine (pe langa polen, pastura, laptisor de matca si miere) are dupa cum afirma specialisti din lumea intreaga, o actiune de fortificare a intregului sistem osteo-tendino-muscular, nervos, endocrin dar si a aparatului cardio-vascular; dupa cum este stiut un mare risc in reumatism il constituie tocmai imbolnavirea sau slabirea inimii si insuficienta unei micro-circulatii utile la nivel articular (sange in cantitate ori calitate insuficiente).
Tratamentul in reumatisme se poate administra, sub control medical, folosind direct intepaturi de albine sau utilizand solutii injectabile, in care veninul este filtrat, standardizat. Solutiile injectabile nu se produc inca in tara noastra desi ele sunt foarte necesare in astfel de boli. Rezultate foarte bune se obtin cand intepaturile se realizeaza pe meridiane de acupunctura, tehnica fiind denumita de altfel Apipunctura.
Dr. Neacsu Constantin, unul dintre cei mai mari apiterapeuti ai tarii noastre, spune intr-una din lucrarile sale (Compendiu de Apiterapie) referitor la utilizarea terapeutica a veninului de albine: “Cresterea efectului obtinut prin acest procedeu a fost validata atat prin rezultatele bune obtinute (reactii mai bune, vindecare mai rapida), dar si experimental prin masurarea precisa prin asa numita cronaximetrie, a revenirii la normal a tulburarilor de functionare a nervilor si muschilor, care se intalnesc in reumatism”.
Desi veninul de albine prin proprietatile sale farmacologice aduce un beneficiu imens medicinii in lupta cu bolile, nu toate persoanele pot beneficia de el. Un pacient cu reumatism nu poate beneficia de tratamentul cu venin de albine daca este alergic la venin, daca are alte boli asociate ca: tuberculoza, boli de ficat (hepatita acuta sau cronica grava), boli de rinichi (in special nefritele si cele legate de hematurie), boli ale pancreasului, boli cronice ale inimii, diabet insulino-dependent, ulcere gastrice sau duodenale care sangereaza sau prezinta crize puternice. De asemenea, copiii sub 9 ani, alcoolicii, cei care consuma droguri si femeile insarcinate nu pot beneficia de acest tip de tratament. Este obligatoriu ca tratamentul sa se faca strict sub supravegherea medicului si numai de persoane specializate.
Vestea buna si pentru toti cei de mai sus care au intoleranta la veninul de albine este ca exista totusi pe piata noastra o excelenta crema pe baza de venin de albine (de altfel cea mai buna din lume la ora actuala !)(nu dam nume totusi) care se poate aplica extern, in zonele afectate si/sau pe punctele de acupunctura legate de boala. Dupa maximum 3-5 minute de la aplicare, tesuturile subiacente se incalzesc datorita vasodilatatiei provocata de substantele active din unguent. Aceasta incalzire dureaza pana la 90 de minute, de aceea este bine ca aplicarea sa se faca ori seara inainte de culcare, ori inainte de repausul de dupa-amiaza. Ameliorarea circulatiei locale permite eliminarea mai eficienta a substantelor reziduale prezente inca la nivelul articulatiilor afectate si de asemenea oxigenarea tesuturilor afectate.
Pentru ca regenerarea tesuturilor articulare este posibila doar prin aport de nutrienti de perfecta calitate, este necesar ca in alimentatie sa se introduca toate celelalte produse apicole, acestea avand printre multe alte roluri si pe acela se a ajuta functionarea normale a sistemului imunitar: polenul (in special cel proaspat congelat), laptisorul de matca, propolisul si mierea. Tot legat de alimentatie, este foarte important sa retinem ca exista alimente care ne pot distruge lent dar sigur articulatiile, aici intrand in special alimentele de tip fast food care au in componenta lor dulciuri concentrate pe baza de zahar rafinat. De aceea, recomandam tuturor reumaticilor sa arunce din camara lor de alimente zaharul si sa-l inlocuiasca integral cu fructe si legume dulci si mai ales cu miere, de fiecare data cand au pofta sa consume ceva dulce.
Fitoterapia este o alta metoda care poate imbunatati calitatea vietii unui bolnav reumatic. In prezent se gaseasc o serie de produse standardizate in forma de capsule, unguente sau uleiuri pe baza de plante, ca adjuvante in tratamentul reumatismelor. Dintre acestea se pot enumera produsele pe baza de soia (pentru persoanele meteosensibile), gheara diavolului (adjuvant in tratamentul poliartritei reumatoide), precum si tincturile de ovaz, menta, muguri de plop, levantica, ardei iute + extrasele uleioase de menta, cimbrisor de camp, tataneasa, urzica. Uleiul de arnica si uleiul de masaj antireumatic se pot folosi si ele, administrarea fiind adaptata fiecarui caz in parte.
Pentru reducerea durerilor se poate apela si la cataplasme. Se pot aplica :
– cataplasme cu argila (reci sau caldute, in crize acute si calde in stadii cronice); doua, trei aplicatii pe zi, timp de 2-4 ore sau toata noaptea; pentru tratamentul de intretinere se aplica o cataplasma pe zi;
– in cazul durerilor reumatismale sunt indicate cataplasme cu hrean; se amesteca un pumn de radacina rasa de hrean cu suficienta faina integrala, se pune intr-un saculet de panza si se aplica pe locul dureros timp de 15 minute;
– faina de in in care se incorporeaza frunze de iedera, tocate marunt; cataplasma calda se aplica pe local afectat;
– cataplasma cu patrunjel zdrobit, sau cu decoct din radacina de tataneasa, cu frunze proaspete de iedera, zdrobite, cu verbina maruntita amestecata cu apa calda, cu infuzie din flori de soc.
In artroza genunchiului se pot aplica cataplasme cu paie de ovaz sau cu faina de mustar (200g faina de mustar se amesteca cu apa calduta-40°, pana se obtine o pasta care se introduce intr-un sac de panza si se aplica pe genunchi, acoperindu-se cu o patura). Se tine pana se simte senzatia de arsura, dupa care se ia si se repeta dupa 6 ore sau a doua zi.
In reumatismul abarticular se pot aplica cataplasme calde de coji de nuca verde, zdrobita, cataplasme cu faina din seminte de mustar negru, cu decoct din radacina de tataneasa.
Cataplasmelor li se adauga baile cu decocturi din amestecuri de plante, in parti egale: frunze de frasin, izma buna, mesteacan, urzica, salvie, galbenele, lavanda, muguri de pin, coaja de salcie, cimbru de cultura. Decoctul se adauga la apa de baie, o cura durand 21 de zile.
Dupa cum am spus mai inainte, tratamentele mentionate sunt eficiente numai daca bolnavul are grija si de dieta sa. Se recomanda o alimentatie bogata in vitamine si saruri minerale, potasiu, ca detoxifiant, dar si siliciu, mangan, cupru. Benefice sunt si sucurile de coacaze rosii, de leurda, de morcov, de orz verde, de struguri, urzica, telina, varza (1-2 pahare pe zi). Dieta reumaticilor trebuie asadar sa se bazeze pe produse de origine vegetala, bogata in fibre si saraca in grasimi, care sa ofere toate substantele nutritive necesare, sa stimuleze starea de sanatate a acestora.
Pe langa schimbarea (uneori radicala) a alimentatiei, este strict necesara si schimbarea stilului de viata: odihna din belsug (minim 8-9 ore pe zi de somn, culcarea seara trebuind sa se faca inainte de orele 22.00 h.); eliminarea completa a fumatului pasiv sau activ (pt. ca nicotina din tutun da vasoconstrictie si in niste tesuturi cum sunt articulatiile care au si asa, programate genetic, o circulatie foarte redusa); inlocuirea fricii cu vointa si curajul de a se vindeca in ciuda tuturor obstacolelor, a depresiei cu veselia si a grijilor cu iubirea semenilor si a fiintelor din natura inconjuratoare, inclusiv prin crearea unei mici, medii sau mari gradini cu plante medicinale.
Bolnavul reumatic trebuie sa mai stie ca miscarea este foarte utila. Trebuie alese insa acele forme de miscare care sa nu uzeze si mai mult articulatiile. Specialistii in balneofizioterapie si recuperare va pot recomanda sa incercati gimnastica medicala, inotul, ciclismul si mai ales, la indemana oricui, mersul pe jos cu o incaltaminte adecvata. Fiti optimisti, flexibili in atitudini si veti invinge boala mult mai usor! “Drumul de o mie de li (pasi), spune un vechi proverb chinez, incepe cu unul singur…!”