Apicultorii din întreaga lume care cunosc deja proprietățile remarcabile ale propolisului sunt foarte atenți atunci cand albinele aduc in stup acest pretios produs.
Intr-una din zile, in nord-estul Braziliei, un apicultor a observat ca albinele ii aduceau in stup un propolis de culoare… rosie, lucru nemaivăzut până atunci.
A urmărit albinele până la “sursa” și a descoperit apoi ca rasina roșie provenea din seva unei liane (Dalbergia ecastophylum) care creștea in pădurile de mangrove din zona.
Cum japonezii erau deja in zona, foarte atenți la toate tipurile de propolis, au analizat și acest “nou venit” și au descoperit, in studii de laborator, pe celule, ca inhiba pana la 100% celulele cancerului de pancreas.
Succesul remarcabil i-a determinat sa treacă la studii pe animale, sa verifice acest efect.
S-a obtinut acelasi efect, de 100%, in tratamentul experimental pe 5 porci cărora li s-a indus acest tip periculos de cancer.
Din pacate, studii clinice, pe oameni, au fost blocate, deși se reușise obținerea unei sponsorizări in valoare de 1 milion de dolari…
Propolisul rosu are, ca și propolisul nostru european, proprietati foarte similare.
Cea mai interesanta insa este utilizarea preventiva si terapeutica in cancerul de pancreas, desigur in sinergie cu toate celelalte metode de tratament, sub atenta îndrumare a medicilor specialisti in Oncologie și Apifitoaromoterapie.
Dr. Stefan Stângaciu
E-mail: drstangaciu@gmail.com