Cum sa traim Sanatos, in Armonie cu Natura si cu Semenii nostri
18 martie 2019
apiterapia ulcerului gastro duodenal
Apifitoterapia Ulcerului Gastro – Duodenal Dr. Stefan Stângaciu
4 iunie 2019
Afiseaza toate

Prevenirea si Tratamentul Cistitelor prin Apiterapie, Fitoterapie, Aromaterapie, Alimentatie corectă si un Stil de Viață armonios

Dr Stefan Stangaciu presedintele societatii de Api-Fito-Farmacie

Definitie: O cistită este o inflamație a vezicii urinare. Cistita are, cel mai adesea, origine bacteriană (colibacili prezenți în mod natural în intestin), dar ea poate fi dată, de asemenea, și de agenți toxici, de exemplu tratamentul anticanceros sau radioterapia.

Cistita se traduce prin micțiuni dureroase, frecvente, deseori acompaniate de sânge sau de puroi. Această maladie privește mai ales femeile (uretra lor fiind mai scurtă decât cea a bărbatului, favorizează urcarea bacteriilor către vezica urinară). Sosirea inopinată a cistitei este, pe de altă parte, deseori legată de status-ul hormonal și sexual (primul raport sexual, sarcină, menopauză…). Cistita poate avea o formă acută sau o formă cronică. Crizele sunt foarte des declanșate de raporturile sexuale. Forma acută este în general datorată unei bacterii (cel mai adesea : stafilococ, streptococ, Proteus vulgaris, Escherichia coli) provenind din uretră, rinichi, colon. Bacteria responsabilă nu este obligatoriu, în mod necesar să fie identificată prin examene de laborator. În forma cronică, micțiunile sunt dificile și frecvente, urina este in general clară (limpede). Crizele survin mai ales atunci când persoana se află într-o mare oboseală (surmenaj, tulburări emoționale sau sexuale), în timpul menstruației sau în timpul sarcinii.

Cauzele din punctul de vedere al medicinii moderne

Cistitele sunt datorate cel mai adesea agenților patogeni ; ele se dezvoltă pe un teren imunitar slăbit de oboseală, de mini-traumatisme sau de alte cauze diverse.

Cauzele din punctul de vedere al Medicinii Tradiționale Chineze

În toate cazurile : insuficiență energetică la nivelul pelvisului.

Cistita acută : „Căldura- Umiditate” la nivelul vezicii urinare.
Cauzele sunt în general bacteriene.

Semne si simptome:

Necesitatea frecventă de a urina. Dificultate de urinare și senzația de arsuri intense la micțiune, urină închisă la culoare și urât mirositoare; uneori este prezent sângele. Limba este roșie și deseori are un depozit gălbui.

 

Cistita cronică : vid de Yang al rinichiului.
Cauze : epuizare fizică, psihică sau sexuală.

Semne si simptome:

Micțiuni dificile, frecvente, clare sau tulburi, puțin sau deloc dureroase. O mare oboseală. Dureri lombare. Deseori senzația de apăsare, de greutate în regiunea inferioară a abdomenului. Limba nu este roșie.

Semne și simptome frecvent întâlnite in cistite

Simptomele sunt diferite în funcție de cauza cistitei. Pacientul (sau pacienta) se poate plânge de :

  • dorința de a urina frecvent;
  • necesitatea imperioasă de a urina (nevoia de a merge să urineze imediat; nevoia nu se însoțește și de emisie de urină pe măsură);
    urinat dificil;
  • durere intensa sau redusa în timpul urinatului;
  • senzație de arsura la urinat (dureri mai mult sau mai puțin intense pe moment, la sfârșitul sau la trecerea urinei);
  • emisii foarte frecvente de urină în cantitate mică (polakiurie);
  • Urină clară, tulbure sau mai închisă la culoare (în acest caz, foarte urât mirositoare);
  • Oboseală mai mult sau mai puțin importantă;
  • Senzația de greutate sau de contracție, colică in partea inferioara a abdomenului
  • Prezența de sânge (hematurie) sau de puroi (piurie) în urină. Atenție ! consultație medicală de urgență : simptomele unei posibile intoxicații generale sau alta situație gravă!

 

Important! Într-o cistită febra nu este in general prezentă!

Diagnosticul cistitei

Consultați cel mai rapid posibil medicul, mai ales dacă sunt urme de sânge sau de puroi prezente în urină. Infecția se poate propaga către rinichi și poate genera o pielonefrită. Examenele complementare vor putea releva prezența și natura germenilor infecțioși. Pentru un diagnostic complet la toate nivelele – fizic, energetico-funcțional și psiho – emoțional, va recomandăm sa consultați: urologul, specialistul în acupunctură si medicina ayurvedică, nutriționistul, psihoterapeutul si homeopatul.

Conduita terapeutică integrativă

Scopul esențial este de a elimina / neutraliza toate cauzele posibile ale acestei boli. Tratamentul api-fitoterapic permite, în majoritatea cazurilor, de a evita sau de a limita utilizarea antibioticelor de sinteză care au multe efecte adverse sau sunt total ineficiente, punând astfel viața pacientului in risc inutil.

Detoxifierea

Este indispensabilă, mai ales în cistitele cronice.
Se recomanda consumul ceaiului din plante diuretice, cum sunt mesteacănul, plopul, coditele de cireșe si vișin, hameiul, mătasea de porumb.
Se recomanda consumul de apa calda la 40-42 grade Celsius, in cantitate suficienta până când urina devine permanent clara si are un miros f. slab de amoniac.
A se evita alimentele care ataca rinichii si vezica urinară, in special dulciurile pe baza de zahăr.

Tratamentul apiterapic al cistitei

Produsul Principal: toate produsele stupului, în special mierea și propolisul, au proprietăți anti-inflamatorii, antibacteriene, analgezice și imunostimulante.

Tratamentul intern

Atenție! Se vor face, în prealabil, testele de alergie / toleranță pentru fiecare din produsele albinelor.

Mierea de mană, cimbru, castan, păpădie, lavandă, eucalipt, brad / pin, iarbă-neagră, 20-40 grame pe zi + suc de lămâie (5-10 ml pe zi).

 

Mierea de mană, cimbru, castan, păpădie, lavandă, eucalipt, brad / pin, iarbă-neagră

 

Propolis:

tratament propolis

    • Brut, 5-10 grame pe zi.
    • Tinctură de 30%, 2 picături pe kg /corp/zi
    • Aerosoli cu ajutorul aparatului de nebulizare (care se găsește la orice farmacie); soluția ideala care trebuie pusa in nebulizator (rețetă Dr. Cojocaru Doina din Caracal) este: 10 picături de tinctura de propolis amestecat bine in 0,5 mililitri de miere de albine + 3 mililitri de ser fiziologic; daca infecția este acută, f. intensă si/sau periculoasă (cu bacterii care nu se pot distruge de către antibioticele clasice), atunci este bine sa se adauge la soluția de mai sus 1-2 picături de ulei esențial, volatil, de cimbru.
    • Ovule cu propolis: 1-2 ovule pe zi.
    • Supozitoare cu propolis: 1-2 supozitoare pe zi.

 

 

Lăptișor de matcă crud: 3-10 mililitri pe zi

 

Laptisor de matca

 

Polen crud (proaspăt congelat): 20-50 grame pe zi.

polen crud proaspat congelat

Păstură: 20-30 grame pe zi.

pastura

 

Important!

Pentru că toate produsele apicole sunt foarte concentrate, având o mulțime de substanțe utile (hrănitoare, protectoare, regeneratoare), pentru a ajunge pană la nivelul vezicii urinare, este nevoie de consumat suficientă apa la temperatura corpului, ideal chiar la 40-42 grade Celsius (pentru a avea si aport de energie calorică) înainte, în timpul sau după administrarea produselor apicole de mai sus.

Tratamentul extern

Tratamentul local

Aplicație simplă (fără masaj) de cremă pe bază de propolis pe partea inferioară a abdomenului (zona vezicii urinare) și pe spate în zona lombo-sacrală, mai ales în caz de cistită acută: 1-3 ori pe

Api-Presopunctura

  • Punctele locale în toate cazurile, în armonizare cu o cremă pe bază de propolis: Stomac 28 (Shui dao), Vas Conceptie 2 (Qu gu), Vas Conceptie 3 (Zhong ji), Vezica urinara 23 (Shen shu), Vezica urinara 28 (Pang guang shu), Vezica urinara 29 (Zhong lu shu), Rinichi 11 (Heng gu).
  • Căldură-umiditate. Limpeziți căldura și calmați durerea, în dispersie cu o cremă pe bază de propolis: Vas Conceptie 3 (Zhong ji), Vezica urinara 22 (San jiao shu), Vezica urinara 28 (Pang guan shu), Vezica urinara 63(Jin men), Vezica urinara 66 (Tong gu), Splina-Pancreas 9 (Yin lin quan), Intestin gros 4 (He gu), Intestin gros 11 (Qu chi).
  • Vidul de Yang al rinichiului. Tonificați energia rinichiului și facilitați eliminarea urinei, prin tonifiere cu o cremă cu venin de albine: Vezica urinara 23 (Shen shu), Vezica urinara 28 (Pang guan shu), Vas Conceptie 4 (Guan yuan), Vas Conceptie 6 (Qi hai), Vas Guvernor 4 (Ming men), Vas Guvernor 20 (Bai hui), Stomac 36 (Zu san li), Splina-Pancreas 6 (San yin jiao), Splina-Pancreas 9 (Yin lin quan), Rinichi 3 (Tai xi).

Pentru localizarea rapida a tuturor punctelor de mai sus, întrebați cel mai apropiat specialist in acupunctura si/sau căutați in internet (Google Images) introducând denumirile chinezești ale punctelor de mai sus.

Fizioterapie cu o cremă pe bază de venin de albine sau de propolis (în funcție de tipul cistitei) pe punctele de acupunctură (vedeți mai sus).

Reflexoterapie plantară pe zonele ,,Vezică” si ,,Rinichi”.

Masajul cu miere pe întreg spatele, dar mai mult timp și mai intens pe zonele lombare și sacrale. Dacă masajul pe spate nu este eficace, mai ales în cistitele cronice, se poate face masajul cu miere și pe abdomenul inferior, în regiunea hipogastrică (între ombilic și simfiza pubiană).

Micromasajul cu miere pe punctele de acupunctură indicate anterior.

Fitoterapia

Ceai, de mai multe ori pe zi, din una sau mai multe din plantele următoare:

Usturoi (Allium sativum)
*Mesteacăn (Betula alba)
*Iarbă neagră (Caluna vulgaris)
Strugurii ursului (Arctostaphylos uva-ursi)
Răchițele (Vaccinium macrocarpon) care
împiedică fixarea bacteriilor
pe peretele căilor urinare
Echinacea (Echinacea spp.)
Ienupăr (Juniperus comunis)

*Unguraș (Marrubium vulgare)
*Afin (Vaccinium myrtillus)
Urzică (Urtica dioica)
Coada calului (Equisetum arvense)
Soc negru (Sambucus nigra)
Splinuță (Solidago virgaurea)

*Plante medicinale melifere / polenifere, utile si albinelor.

Aromaterapia

Pe cale orală (intern)
Una sau două picături dintr-unul
sau altul dintre uleiurile esențiale
următoare bine amestecate într-o
linguriță cu miere, de 1-3 ori pe zi :
*Lămâie (Citrus limonum)
Ienupăr (Juniperus communis)
*Mentă picantă (Mentha piperita)
*Măghiran-sălbatic=șovârf
(Origanum compactum) (inflorescențele dense)
*Cimbrul de munte (Satureja montana)
* Jaleș de grădină (Salvia officinalis)
*Cimbrul de cultură = grădină (Thymus vulgaris)
În aplicații externe, la baza spatelui (torace posterior),
1-2 picături într-o linguriță cu miere, dimineața și seara :*Lămâie (Citrus limonum)
*Eucalipt (Eucalyptus citriodora)
*Cimbrul de grădină (cultură) (Thymus vulgaris).

*Plante medicinale melifere / polenifere utile si albinelor.

Alimentația

Se vor bea cel puțin 2 litri de apă pe zi, la temperatura corpului, la care se adaugă suc de lămâie proaspăt stoarsă.
Alimentație ușoară și alcalină (legume proaspete).
Suprimați, cel puțin pe durata simptomelor : alcoolul (în special berea) si condimentele concentrate.
În cazul în care cistita este datorată alimentelor, evitați alimentul / alimentele cauzatoare, in special zaharul si alimentele/băuturile cu zahar, pâinea si orice alte alimente care conțin gluten, lactatele (care cresc si ele viscozitatea limfei si deci încetinesc viteza de reacție a sistemului imunitar), carnea de porc si de vita, in orice forme de preparare.

Profilaxia

Pentru femei igiena intimă este foarte importantă :
Ștergerea perineului după micțiune și defecație și toaletă locală dinspre față către posterior pentru a evita migrația bacteriilor provenite din intestinul gros către meatul urinar.
Urinați după fiecare raport sexual.
Toaleta cotidiană cu un săpun blând (neutru) pentru a nu distruge flora vaginală saprofită și după raporturile sexuale.
Oțet de mere și miere pentru prevenirea si/sau tratamentul litiazei renale.
Activitate fizică susținută, mai ales la nivelul bazinului și membrelor inferioare, de mai multe ori pe săptămână : mers rapid, flexibil, Taiqi Quan, etc.
Odihnă reparatorie, pentru a putea lupta contra unei oboseli excesive și a stresului. Somn suficient și de bună calitate.
Evitați fumatul care, prin acțiunea vasoconstrictoare a nicotinei, împiedică o vindecare rapidă sau prevenirea bolii.
Evitați utilizarea parfumurilor deodorante pentru lenjeria de corp și părțile genitale.
Evitați portul unei lenjerii intime și a pantalonilor foarte strânși pe corp (riscul de constipație și inflamație, presare a regiunii pelviene); preferați lenjeria intimă din bumbac (pentru aceleași considerente).
Protecția, ajutorul și stimularea continuă a sistemului imunitar și a sistemului nervos și cardiovascular.
Controlați-va emoțiile negative, in special tristețea si teama, concentrând-va doar pe Iubire, Cunoaștere, Compasiune si Iertare.

Alte terapii utile

  • Reflexoterapie plantară, masaj zilnic al călcâielor (pentru zona rinichi / organe genitale).
  • Acupunctura pentru tratarea si/sau evitarea recidivelor.
  • Homeopatie.
  • Gemoterapie.
  • Aplicarea unei comprese (termofor) cald pe abdomenul inferior pentru ameliorarea circulației sanguine locale și atenuarea durerii.
  • Psihoterapie dacă este necesară (in special in caz de depresie, tristețe, melancolie, teama, frica, anxietate de lunga durată si/sau intensă).

 

Dr. Stefan Stângaciu
E-mail: drstangaciu@gmail.com

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *