Produsele apicole se folosesc ca hrana si remedii naturale de cand omul a inceput sa cunoasca si apoi sa “imblanzeasca” albina, adica acum mai mult de 6000 de ani.
Albinele au trecut nu numai “proba aspra a timpului” dar si proba raspandirii geografice, ele fiind iubite si ingrijite de-a lungul ultimelor mii de ani in intreaga lume (cu exceptia Polului Nord si Sud).
De ce toate acestea ? Pentru ca albina este un extraordinary “biolog”, “farmacist” si nu in ultimul rand un faimos “medic” (“apiterapeut”) !
Apiterapia a castigat in ultimii aprox. 50 de ani o foarte buna reputatie nu numai in Europa ci si in intreaga lume.
Exista in prezent mai multi cercetatori, mai multi practicieni si mai multe organizatii de cat au fost vreodata in trecut.
Explicatia se gaseste in faptul ca Apiterapia, ca si multe alte terapii de sorginte naturala, au o baza stiintifica din ce in ce mai solida, intelegerea modurilor ei de actiune fiind acum accesibila chiar si oamenilor simpli, indiferent de tara in care se afla.
In Romania, se poate spune ca Apiterapia moderna s-a nascut o data cu Dr. Alexandru Partheniu care incepand cu anul 1954 a publicat rezultate remarcabile obtinute in studiul si utilizarea experimentala si apoi terapeutica a veninului de albine. Dr. Partheniu a fost extreme de activ pana in 1990 cand a murit, lasand in urma sa o impresionanta colectie de studii stiintifice si un numar de peste 50,000 pacienti tratati in special impotriva bolilor cardiovasculare. Rezultatele sale au fost publicate in numeroase reviste precum si in volumele Congreselor Apimondia organizate in 1965 in Romania si in 1973 in Argentina impreuna cu un alt titan al Apiterapiei romanesti, Dr. Constantin Neacsu).
Romania a gazduit numeroase evenimente apiterapice; dintre cele mai importante as cita cateva: organizarea Congresului Apimondia in 1965 cand cuvantul “Apiterapie” a fost consfintit; organizarea celui de-al doilea Simpozion International de Apiterapie in 1976; in 1994 biochimista Cristina Mateescu si Dr.vet. Paul Agache au co-organizat Cursul International de Vara de Apiterapia la Mangalia avand participanti din numeroase tari.
Extrem de important este pentru cei care doresc sa studieze Apiterapia faptul ca Romania detine o banca de date uriasa in domeniu.
La fel de important este faptul ca suntem prima tara din lume care organizam in mod oficial, sub coordonarea Ministerului Sanatatii, cursuri de obtinere a competentei medicale ori farmaceutice in Apifitoterapie.
In timp ce in alte tari numarul medicilor practicanti de Apiterapie este inca redus, la noi in tara exista cu mult peste 300 de medici care au practicat ori practica in prezent Apiterapia, ca o metoda adjuvanta sau principala in activitatea de zi cu zi.
La nivel european Apiterapia se studiaza si se practica din ce in ce mai serios in tari precum Bulgaria (nume ca Dr. Mladenov, Dr. Potchinkova si Prof. Bankova fiind deja de rezonanta mondiala), Croatia (faimoasa in special pentru excelentele studii experimentale facute in cercetarea proprietatilor antimetastatice ale propolisului si veninului de albine), Lituania (are de asemenea un numar mare de medici si farmacisti care practica Apiterapia), Polonia (foarte cunoscuta pe plan international in special pentru aplicatiile medicinale ale propolisului in peste 10 specialitati medicale), Rusia (poate fi considerata pe drept cuvant initiatoarea moderna, incepand cu anii 1950) a studiului stiintific al tuturor produselor apicole, Slovenia (organizatoare a frecvente intalniri internationale de Apicultura si Apiterapie), Germania (posesoare a unei vaste experiente in apicultura moderna si in ultimii aprox. 10 ani a unor studii de mare complexitate care au demonstrat ca produsele apicole se pot folosi inclusiv in boli extrem de complexe cum ar fi cancerul ori SIDA; Societatea Germana de Apiterapie a organizat in ultimii 3 ani trei congrese internationale de Apiterapie, cu participanti venind din peste 40 de tari diferite.
In America de Nord (USA si Canada) se foloseste indeosebi veninul de albine in tratarea durerilor cronice dar si a sclerozei in placi.
In tarile asiatice (China, Japonia, Taiwan, Korea) Apiterapia se foloseste de sute chiar mii de ani, in tratamentul a peste 300 de afectiuni diferite. In ultimii aprox. 15 ani asiaticii se disting printr-o metoda interesanta de tip micro-apipunctura prin care o albina poate fi folosita pentru stimularea rapida, succesiva, complet nedureroasa, a mai multor puncte de acupunctura.
Mierea este produsul apicol cel mai cunoscut si apreciat din cele mai vechi timpuri. Dupa o perioada in care zaharul eclipsase acest produs, aceasta revine in alimentatia oamenilor, fiindu-i apreciate tot mai mult calitatile sale nutritive si terapeutice.
Cei ce s-au hotarat sa inlocuiasca zaharul din alimentatie cu mierea, ar trebui sa-i cunoasca macar cateva din proprietatile fizice si biochimice. Asadar, mierea proaspata se prezinta de obicei sub forma unei substante dense, semilichida, semitransparenta, care incepe treptat sa se cristalizeze si sa se intareasca. Mierea nematurata (avand mai multa apa) cand este luata cu lingurita si invartita in jurul acesteia, se scurge, dar mierea maturata se infasoara in jurul ei ca o panglica si se prelinge sub forma de fir subtire care devine discontinuu la un moment dat, rupandu-se dupa cateva miscari elastice. Culoarea mierii difera de la incolor pana la neagra. Nu intotdeauna mierea de culoare deschisa este superioara celei de culoare inchisa.
Aroma mierii este determinata de continutul in uleiuri eterice si depinde de speciile de la care provine nectarul. Mierea provenita de la albinele hranite cu sirop de zahar sau cea direct falsificata, fiind lipsita in mare masura de substante organice volatile, nu va avea aroma intalnita la mierea naturala. In general aroma tuturor sortimentelor de miere este placuta, dar cea mai accentuata aroma o are mierea din faguri sau mierea prospat extrasa. Dintre sorturile noastre de miere, cea mai pronuntata aroma se poate spune ca o are mierea de tei si faneata de deal, iar cea mai discreta cea de salcie, castan si rapita.
Gustul mierii se datoreaza glucidelor, acidului gluconic, prolinei si taninurilor, este dulce placut, uneori cu nuante mai mult sau mai putin pronuntate (de ex. amaruie), in functie de provenienta si compozitia ei, iar cand fermenteaza primeste un gust acrisor.
Din punct de vedere biochimic, mierea contine: apa, glucide (glucoza, fructoza, zaharoza, maltoza, dextrine), acizi organici, amino-acizi, enzime, saruri minerale, vitamine, uleiuri volatile, flavonoide.
Efectele terapeutice ale mierii (antimicrobiana, antibacteriana si multe altele) sunt determinate de plantele vizitate de albine, respectiv de principiile active ale acestora. Iata cateva din proprietatile farmacologice si indicatiile unor sorturi de miere:
mierea de tei: sedativ nervos, in tuse uscata, insomnii, antispastic, in bronsite, laringite, traheite, astm bronsic, tuberculoza pulmonara, fortifiant al cordului, diskinezie biliara hipertona, in rani purulente si in arsuri;
mierea de menta: usor analgezica, carminativa, tonica, antiseptica, in spasme pilorice, dischinezii biliare si gastrointestinale;
mierea de salcam: expectoranta, calmant al tusei, antiseptica, diuretica, si antidiareica; se poate folosi, in doze mici (pana in 5 grame pe zi) chiar si in diabet, desigur cu acordul diabetologului si reducerea aportului altor glucide din alimentatie.
mierea de floarea soarelui: ateroscleroza; tulburari de dinamica sexuala;
mierea de pomi fructiferi: antimicrobiana indeosebi fata de bacteriile Gram pozitive si Gram negative, in maladii gastrointestinale si ale rinichilor;
mierea de conifere: actiune antiseptica, antiinflamatoare, atat pentru caile respiratorii cat si pentru cele urinare, actiune diuretica;
mierea de munte: in afectiunile inflamatorii si alergice ale cailor respiratorii; deficiente imunitare si pentru rani purulente;
mierea poliflora: antiseptica, sedativa.
Cei care consuma acest adevarat miracol al naturii, trebuie sa stie ca pe langa multiplele beneficii pe care le aduce mentinerii si recuperarii sanatatii organismului nostru, ea poate avea si contraindicatii. Retineti: consumul de miere este contraindicat pentru toti bolnavii la care este necesara limitarea glucidelor sau care au o hipersensibilitate fata de miere. Nu se recomanda celor cu tulburari glicoregulatorii sau cu diabet zaharat, precum si celor cu insuficienta pancreatica exocrina. Tratamentul cu aerosoli de miere este contraindicat de exemplu bolnavilor de astm bronsic alergic, insuficienta cardiaca, cord pulmonar, dereglari majore ale miocardului, stari febrile, hemoragii repetate ale cailor respiratorii.
As dori sa reamintesc cititorilor cateva sfaturi cu privire la pastrarea mierii:
Datorita continutului extrem de divers in principii active, produsele stupului detin o multitudine de proprietati farmacologice capabile de bioefecte, mergand de le cel de aliment semicomplet (aport de substante nutritiv-energetice), pana la cel farmacologic propriu-zis (specific medicamentos, selectiv), cu actiuni secundare reduse. Este dificil sa faci o clasificare precisa a lor dupa efectele terapeutice pe care le au. Putem spune ca produsele apicole, in totalitatea lor, se completeaza reciproc si ofera astfel efecte terapeutice amplificate. Actiunile specifice relevate la unele produse apicole nu le fac mai bune decat alte produse apicole, ci atrag atentia asupra recomandarii lor in special in anumite afectiuni.
Dr. Constantin Neacsu, unul din marii specialisti romani in apiterapie, citeaza numeroase cazuri in care produsele stupului sunt folosite cu rezulatate remarcabile. De exemplu:
O discutie aparte necesita terapia cu venin de albine. Aceasta a evoluat mult in ultimii aprox. 50 de ani. De la intepaturile practicate relativ la intamplare in trecut, aceasta terapie presupune acum cunoasterea precisa a meridianelor, a punctelor de acupunctura pentru tratarea mai eficienta a organului “tinta”. Industria farmaceutica produce preparate cu venin de albine ceea ce face ca dozarea acestuia sa se faca in mod stiintific. Se manifesta si o grija mai mare fata de viata albinelor, prin folosirea unor site speciale care protejeaza acul. Tratamentul cu venin de albine poate fi folosit benefic in urmatoarele afectiuni: afectiuni reumatice (poliartrite, miopatii, cardiopatii, reumatisme), poliartrite infectioase nespecifice, spondilartroza deformanta, afectiuni ale sistemului nervos periferic, inflamatii ale nervilor (sciatic, femoral, facial), nevralgii intercostale, irite si irido-ciclite, sindromul migrenos si alte afectiuni.
Veninul de albine are numeroase proprietati dintre care se pot enumera:
Intr-adevar, in topul listei bolilor care cauzeaza decesul, cancerul ocupã locul al doilea dupã bolile cardiovasculare.
Cauzele, simptomele si evolutia sunt diferite de la persoanã la persoanã.
Mai întâi, care sunt cauzele deja stiute ale cancerului?
Majoritatea acestor factori duc la o reala intoxicare lenta a celulelelor si la o alimentare redusã cu substantele necesare vietii (apa, oxigen, nutrienti, vitamine, enzime, minerale, oligoelemente).
Problema principalã este insuficienta circulatie a sângelui sãnãtos la si de la tesuturi, care va creste în cele din urmã riscul de transformare a celulelor sãnãtoase în celulele canceroase.
Bazandu-ne pe aceste lucruri putem sã întelegem cum albina si folositoarele ei produse pot sã ne ajute deoarece în afarã de multe alte proprietati pozitive cercetatorii din intreaga lume au dovedit ca:
Desigur, tratamentul cel mai bun este unul individualizat, de la caz la caz, dar se pot oferi totusi cateva principii:
Amintiti-vã de asemenea ca apicultorii (care folosesc toate produsele apicole) sunt sau devin persoane longevive si sunt rareori expusi la cancer.
***
Dr. STEFAN STANGACIU, M.D., L.Ac.
Presedinte al Societatii Germane de Apiterapie (martie 1999 – martie 2019)
Presedinte de Onoare al Societatii Germane de Apiterapie – incepand din martie 2019
E-Mail: drstangaciu@apitherapy.com
Tel. pt. programari consultatii la 021-430.33.65.
DR. STEFAN STÂNGACIU – CURRICULUM VITAE
Nascut în Bucuresti pe data de 31.01.1960.
Absolvent al Facultatii de Medicina Militara, promotia 1985.
Medic specialist Medicina de Familia, cu competenta în Acupunctura si Apifitoterapie si multiple specializari (autodidact sau prin cursuri postuniversitare). Absolvent al ciclului I de Homeopatie.
Numeroase articole (peste 100) publicate în reviste medicale, apicole si pentru publicul larg din România, Germania, Austria, Elvetia, Statele Unite ale Americii, Canada, Argentina, Japonia etc.
Autor medical al unor programe computerizate de acupunctura (“Compac”) si apiterapie (“Apither”) împreuna cu Institutul de Tehnica de Calcul si Informatica Bucuresti.
Participari la Congrese specifice Medicinii Naturiste atât în tara cât si în strainatate (Franta, Canada, Elvetia, Germania, Belgia, Cuba, Argentina, Brazilia, Mexic, Korea, Japonia).
Presedinte a trei Congrese Germane de Apiterapie cu participare internationala (Martie 2002, 2003, 2004).
Lector international de Apiterapie si Medicina Naturista (România, Argentina, Austria, Brazilia, Canada, Cuba, Elvetia, Franta, Germania, Italia, Japonia, Korea, Luxembourg, Mexic, Olanda, Slovenia, Statele Unite, Uruguay), în perioada 1991-2004 având în întreaga lume, in total, peste 10.000 de cursanti (medici, farmacisti, biologi, cadre medicale medii, studenti la medicina, apicultori, public larg).
Numeroase emisiuni de profil la Radio Constanta, Radio Doina si realizator al emisiunii “Terapii complementare” a Canalului de televiziune “57 +” (1994-1996). Moderator al emisiunii “Alo, Doctore !” (Februarie-August 1997), „Terapia naturista” ETNO TV (Dec. 2002-Martie 2003) .
Frecvente interviuri in mass media straina (TV, Radio, presa scrisa): Germania, Austria, Canada, Cuba, Argentina, Uruguay, Brazilia, Mexic.
Presedinte al Societatii Germane de Apiterapie[1] din martie 1999.
Membru in consiliul de conducere si webmaster al Societatii Americane de Apiterapie (februarie 1999-mai 2001).
Coordonator medical al “The Apitherapy Reference Data Base”, in Internet[2].
[1] Website: http://www.apitherapie.de