Tratamentul Bolilor reumatismale prin Apifitoterapie
18 martie 2019
Dr Stefan Stangaciu presedintele societatii de Api-Fito-Farmacie
Prevenirea si Tratamentul Cistitelor prin Apiterapie, Fitoterapie, Aromaterapie, Alimentatie corectă si un Stil de Viață armonios
30 mai 2019
Afiseaza toate

Cum sa traim Sanatos, in Armonie cu Natura si cu Semenii nostri

„Natura – spunea Galennus- este cel mai bun medic; vindeca trei sferturi  dintre bolnavi si, in plus, nu-si barfeste colegii“, subliniind astfel importanta fundamentala a mecanismelor naturale, firesti, proprii organismului in realizarea unei vindecari profunde, durabile. Cel mai mare ajutor in mentinerea starii de sanatate ni-l ofera natura daca stim sa observam ce se intampla in viata animalelor, a plantelor si sa  intuim astfel permanentele fluxuri materiale, energetice si informationale ce trec prin noi si scalda intreg universul in care traim …

Ce am putea face toamna pentru a ne recupera, pastra ori chiar intari sanatatea?

Simplu : sa avem grija de alimentatie, de stilul nostru de viata si sa urmam recomandarile facute de medicii si psihologii nostri.

1. ALIMENTATIA

Bucurati-va de darurile toamnei! Mancati cumpatat in special fructele si legumele care se maturizeaza in acest sezon, in functie de tipul nostru constitutional, de varsta, profesia si clima predominanta a localitatii unde traim ; sa retinem ca este nevoie de armonie calitativa si cantitativa in aportul de nutriente : proteine, glucide, lipide, vitamine, minerale, oligoelemente dar si enzime, fibre vegetale, apa. Preferati grasimile de origine vegetala, care contin mai putini acizi grasi saturati. Oamenii de stiinta au constatat ca pentru a ne prelungi durata si mai ales calitatea vietii, desi poate parea paradoxal, este mai bine sa avem o alimentatie cu aprox. 20-30% mai saraca in calorii decat avem in prezent (ideal in jurul a 1500-1800 calorii pe zi). O alimentatie redusa in calorii duce la o perfectionare a mecanismelor de mentinere a vietii din fiecare celula a corpului nostru, in loc sa ne « imbuibe » in final cu grasimi ori substante inutile care duc la pierderi imense de energie pentru eliminarea lor ori, mai rau, se blocheaza in diverse tesuturi cauzandu-ne ulterior diverse boli. Deci, desi este greu de crezut, mai bine mai putin decat mai mult, aceasta este una din cele mai importante reguli respectate de mii de ani de longevivi si redescoperita din fericire de alimentatia moderna.

Calitatea alimentelor pe care le consumam toamna depinde inca o data de noi. Natura isi deschide  hambarele cu bunatati : se gasesc din belsug legume si zarzavaturi de toate soiurile (patrunjel, morcovi, varza, ridichi, ceapa, seminte de dovleac, ardei, rosii), dar si fructe de sezon. Merele si mai ales nucile sunt la mare cautare.

Legumele, zarzavaturile, fructele de toamna sunt o sursa importanta de nutrienti dar si de antioxidanti, adica de substante ce combat deteriorarile premature ale celulelor in urma agresiunii radicalilor liberi si a diverselor toxine, conducand astfel la o intarire a rezistentei organismului in fata bolilor.   Morcovii dar si polenul de albine contin un excelent antioxidant numit beta-caroten care este un precursor al vitaminei A. Vitamina C, E, extractul din seminte de strugure, licopenul care se gaseste in tomate, seleniul care este prezent in telina, usturoi sunt de asemenea excelenti antioxidanti.

O cura de sucuri de legume si fructe proapete va aduce organismului nostru rezistenta necesara pentru a trece mai usor peste iarna fara raceli si viroze.

Incepand din septembrie, dupa vestejirea partilor aeriene ale plantelor, cand substantele active s-au retras in bulbi, radacini, rizomi sau tuberculi, se poate incepe recoltatul acestora. Foarte importante pentru aportul de vitamina C si alti antioxidanti sunt patrunjelul (radacina), telina si sfecla rosie.

Tot toamna, inainte de caderea brumei, este timpul recoltarii fructelor de maces, de paducel si de catina, alimente-medicament de o exceptionala importanta.

In preocuparea noastra de a trai cat mai sanatos  trebuie sa facem loc si consumului de produse apicole. Stupul albinelor are de departe cea mai mare concentrare din natura de nutriente si remedii cu zeci de proprietati terapeutice, pe un spatiu extrem de mic. Mierea, ceara, polenul proaspat, pastura, propolisul, laptisorul de matca, apilarnilul pot prelungi nu numai viata apicultorilor ci si a noastra a tuturor. Produsele apicole pot fi folosite atat in scop curativ, dar mai ales preventiv (profilactic). Iata de ce, toamna este bine sa ne umplem camara nu numai cu legume si fructe proaspete ci si cu produse apicole de sezon, pentru a fi siguri ca iarna care va urma va fi un nou prilej de bucurii si de noi invataturi.

2 . STILUL DE VIATA

Anatomia si implicit fiziologia mostenite de la parintii nostri ne impun sa petrecem mai mult timp in aer liber, indiferent de varsta pe care o avem. Pe langa creier, corpul nostru are multe kilograme de musculatura si o inima care iubesc miscarea si detesta  sedentarismul… O plimbare de 30-60 de minute dupa masa de seara ne poate asigura nu numai arderea caloriilor excedentare ci si un somn mai linistit.
 Toamna pe de alta parte ne ofera un soare mai linistit. Dupa canicula verii ochii nostri sunt mai protejati si pot admira simfonia de culori pe care toamna o aduce.

 O plimbare toamna prin paduri poate constitui un « medicament » miraculos pentru trupul dar si sufletul fiecaruia dintre noi.

            La serviciu chiar daca nu putem face schimbari majore ori sa alegem cladirea in care lucram, este posibil totusi sa facem mici modificari care sa ne faca ziua de munca mai placuta si astfel mai eficienta. O idee este aceea de a aduce cateva ghivece cu flori care ne plac si noua si colegilor nostri. Chiar daca poate parea caraghios, vorbiti cu florile ! Multor persoane acest gest le aduce buna dispozitie si relaxare. Sa purtam cu noi fotografii ale unor persoane dragi si sa incurajam colegii sa ni le arate pe ale lor. Bucurati-va de fiecare succes profesional si incercati sa ganditi cat mai pozitiv. Unul dintre cele mai eficiente « trucuri » care pot ameliora semnificativ « atmosfera » de la serviciu este de a face un efort mental si a ne disciplina discursurile prin transformarea oricarei fraze negative intr-una pozitiva, descoperind cu rabdare si apoi accentuand elementele utile ale oricarei situatii prin care se trece.

            Pentu a ne mentine sanatatea fizica si mentala este foarte important ca pe langa alimentatie si miscare sa cream in locuinta noastra un ambient care sa ne aduca liniste sufleteasca, relaxare, echilibru. O locuinta curata, aerisita, cu un mobilier simplu  permite organismului nostru sa se refaca mai rapid dupa o zi de munca lunga si obositoare. Sa acordam atentie plantelor din casa noastra.Plantele frumoase, viguroase  aduc o satisfactie de ordin estetic atat celui ce le ingrijeste cat si celui ce intra intr-o astfel de casa.

            Dupa serviciu este bine sa preferam in locul televizorului o discutie creativa, armonioasa cu membrii familiei, lecturarea unei carti pe un domeniu care ne pasioneaza sau iesirea in natura cu prietenii.

           Cantati ! Pe langa buna dispozitie pe care cantecul o confera nu numai interpretului, dar si persoanelor din jur, el este un excelent exercitiu de respiratie. Introducerea si scoaterea aerului din plamani cu ocazia emiterii sunetelor muzicale se face cu contractia si relaxarea multor muschi, in primul rand a muschiului diafragm, acel muschi care separa toracele de abdomen. O astfel de gimnastica respiratorie, foarte placuta, facuta cu putin efort, contribuie la cresterea ventilatiei pulmonare, la o mai buna oxigenare dar si la o mai buna eliminare a dioxidului de carbon si a reziduurilor volatile din aparatul nostru respirator.

            Dansati ! Dansul este un excelent exercitiu fizic. Nu exista limita de varsta si nu este niciodata prea tarziu pentru aceasta forma de miscare. Rezultatele se pot verifica rapid prin forma generala buna a fiecarui dansator, siguranta, echilibrul, supletea, reactia si nu in ultimul rand… multumirea de sine si optimismul de multe ori “contagios”.

            Radeti ! Rasul misca organele abdominale si toracice, miscare asemanatoare unui masaj bland, care contribuie la imbunatatirea circulatiei sangelui in teritoriile respective si la cresterea unor secretii glandulare. Se stie ca persoanele optimiste si vesele se imbolnavesc mai rar decat cele pesimiste si mereu triste. Interesant este faptul ca nu numai rasul este binefacator sanatatii noastre, ci si… plansul. Lacrimile contribuie la eliminarea unor substante chimice (prostaglandine) pe care organismul le fabrica cand este supus unui stres. Plansul are astfel efect calmant, detensionant, fapt deosebit de important in refacerea unui organism stresat. Radeti sau plangeti cand este cazul, pentru a va pastra sanatatea. Cand psihicul este echilibrat, sentimentele pe care le nutrim sunt predominant de natura pozitiva ; iubirea, multumirea, altruismul, generozitatea se pot dezvolta plenar, iar organismul si sufletul nostru vor raspunde printr-o excelenta stare de sanatate.

3. TERAPIILE NATURISTE

 Terapiile naturiste trebuie sa priveasca organismul si sufletul uman in extraordinara lor complexitate, in relatie dinamica, deschisa cu mediul social si inconjurator.

 Regulile de baza sunt:

  • efectuarea tratamentului numai dupa ce se cunosc foarte bine cauzele si mecanismele de actiune ale dezechilibrului prezent (diagnostic fizic, energetic si psiho-emotional);
  • tratamentul trebuie facut strict individualizat, de la caz la caz;
  • remediile ori metodele folosite trebuie sa echilibreze/armonizeze calitativ si cantitativ organismul fizic (material), metabolismul energetic si mai ales viata psiho-emotionala/spirituala; echilibrarea corpului fizic se poate face foarte bine printr-o alimentatie cumpatata, intrerupta din cand in cand, dupa cum traditia ne invata, cu pause, posturi alimentare; ameliorarea metabolismului energetic se poate face prin plimbari in aer liber dar si prin masaj, gimnastica, acupunctura, presopunctura, yoga medicala, Taiji quan ; ameliorarea vietii psiho-emotionale/spirituale poate veni numai daca se respecta cu sfintenie regulile de aur ale oricarei religii, fie ea ortodoxa, catolica, musulmana ori budista, dar si prin dans, ras ori prin simpla daruire a unui zambet ori a unei imbratisari  tuturor morocanosilor pe care ii intalnim in drum…!
  • imbunatatirea circulatiei sangelui in intreg organismul, atat pentru o mai buna hranire, cat si pentru o “spalare” continua a fiecarei celule din corpul nostru;
  • imbunatatirea somnului si odihnei, stiut fiind faptul ca in timpul noptii organismul se reface mult mai bine, activandu-si anabolismul, adica acel extraordinar mecanism de regenerare a fiecarei celule si zone din organismul nostru. Unul din “secretele” longevivilor este acela ca ei sunt optimisti, muncesc mult, ritmic si variat dar la apusul soarelui se afla deja in pat zambind multumiti cu gandul la ziua ce a trecut si visand deja usor la ziua ce va veni…

***

Pentru sfaturi personalizate Dr Stefan Stangaciu poate fi contactat prin e-mail la drstangaciu@apitherapy.com .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *