Dr Stefan Stangaciu presedintele societatii de Api-Fito-Farmacie
Prevenirea si Tratamentul Cistitelor prin Apiterapie, Fitoterapie, Aromaterapie, Alimentatie corectă si un Stil de Viață armonios
30 mai 2019
capsule propolis rosu
Propolisul rosu brazilian
11 iulie 2019
Afiseaza toate

Apifitoterapia Ulcerului Gastro – Duodenal Dr. Stefan Stângaciu

apiterapia ulcerului gastro duodenal

Ulcerul gastro-duodenal, o rana situata la nivelul mucoasei stomacului sau duodenului, apare de obicei treptat debutând ca o banala gastrita/duodenita, cu simptome descrise de pacienți ca fiind asemănătoare unor „arsuri” si dureri relativ ușor de suportat in zona superioara a abdomenului asociate sau nu cu senzația de balonare după mese; netratat in mod corect si la timp poate duce la complicații foarte grave precum: hemoragia, perforația si chiar cancerizarea…

 

Cum este oare posibil ca niște banale senzații neplăcute la nivelul stomacului sa se transforme in timp in dușmani redutabili ai sănătății si chiar vieții noastre? Unde ar putea fi greșelile noastre ca indivizi sau ale societății luate in ansamblul ei?

Sa analizam împreună, pe scurt, câteva dintre acestea:

 • alimentația necorespunzătoare cu vârsta, profesia, activitatea de zi cu zi; se consuma încă exagerat de multa carne, grăsimi de origine animala, prea mult alcool tare (țuică, palinca, votca, coniac, whisky), prea multa pâine (gluten), prea multe dulciuri pe baza de zahar, prea sărat, cu prea mulți conservanți si coloranți chimici; de asemenea, omul modern mănâncă prea puține fructe, legume, cereale, peste, iaurt;
 • se fumează foarte mult, direct sau indirect (pasiv), cu “ajutorul” colegilor de serviciu sau mai grav chiar a propriilor membri de familie ori a „prietenilor” …
  la orașe, in special in blocurile vechi, apa „potabila” conține prea mult clor sau are inacceptabil de multe micro-reziduuri; la sate, datorita încă prezentei chimizări din agricultura si pomicultura, apa freatica aflata uneori la câțiva metri de suprafața, poate fi contaminata excesiv cu substanțe toxice;
 • stresul de zi cu zi atinge de multe ori un nivel insuportabil, nivel care duce la o creștere a secreției de suc si acid gastric (hiperaciditate); din păcate nu numai sărăcia poate fi factor de stres, ci de multe ori si dorințele exagerate, ambiția nesăbuită de a câștiga cu orice preț, de a avea cat mai mulți bani, funcții sau „putere”;grijile excesive, invidia, gelozia, ideile dominante, in special atunci când sunt dublate de stări colerice, se constituie si ele in tot atâtea alte cauze de îmbolnăvire prin mecanism psiho-visceral a stomacului si duodenului.
 • lipsa unui somn îndestulător si/sau a unei odihne suficiente, lipsa iubirii celor din jur; se știe deja ca un sistem nervos sănătos sau bine odihnit este o excelenta „arma” împotriva chiar si a celui mai puternic ori persistent stres;
 • moștenirea genetica slaba, in special la aceia dintre noi care avem mulți membri in familie cu probleme gastro-duodenale.

 

Peste cauzele de mai sus se mai poate adăuga, in peste 70% din cazuri, si o infecție bacteriana cu un microorganism care se numește „Helicobacter pylori”. Acesta poate fi distrus relativ ușor cu antibiotice obținute prin sinteza chimica. Din păcate, studiile arata ca distrugerea acestei bacterii nu este întotdeauna urmata si de o vindecare a ulcerului. O alta foarte mare problema este ca medicamentele clasice anti-ulceroase nu rezolva cauzele profunde ale bolii. Acesta este si cazul tratamentelor pe baza de omeprazol.

Specialiști de renume din Marea Britanie au publicat in revista engleza „Gastroenterology” inca in august 2000: „Subiecții H. pylori-pozitivi care au primit omeprazol mai mult de opt săptămâni au avut efecte de alterare a țesuturilor gastrice asociate cu cancer gastric si inflamare a mucoasei“. Iată de ce, aceste medicamente trebuie luate numai sub control medical si pe perioade scurte, mai mici de 8 săptămâni, după ce s-a exclus riscul prezentei posibile a unui început de cancer gastric.

Din păcate cancerul este o boala foarte perfida care nu da semne „zgomotoase”, iar textele medicale ca si cele din agendele medicale nu explica întotdeauna, pe înțelesul tuturor, care sunt marile riscuri ale administrării pe termen lung a medicamentelor de sinteza chimica. Rezultatul este ca mulți bolnavi de ulcer in dorința de a scăpa rapid de arsurile chinuitoare date de hiperaciditate recurg la produse farmaceutice ca omeprazol sau alte substanțe chimice; după cum am văzut mai sus, acestea sunt „arme cu doua tăișuri”: pe de o parte pot rezolva temporar problema (hiperaciditatea) dar, pe de alta parte, pot deregla mecanisme foarte fine la nivelul celulelor stomacului si duodenului, ori chiar la distanta, in alte organe, cu efecte posibile ulterioare dintre cele mai nedorite.

Iată de ce tratamentul in ulcerul gastroduodenal trebuie urmat cu toata seriozitatea si trebuie sa fie integral, adică trebuie sa duca la eliminarea sau neutralizarea tuturor cauzelor posibile (fizice, biochimice, psihice, emoționale) si nu doar la „astuparea” temporara a unor simptome.

După ce avem un diagnostic foarte clar si o lista detaliata cu toate „cauzele cauzelor”, in fazele inițiale ale bolii dar si ulterior este bine sa apelam si la metodele si remediile recomandate de mii de ani, atât in tradiția multimilenara a poporului roman cat si in tradiția multor altor popoare din întreaga lume.

Cele mai utile metode sunt cele care folosesc diverse plante medicinale si produse apicole, asociate cu presopunctura, reflexoterapia, homeopatia ori Ayurveda.

Printre plantele medicinale cele mai des recomandate sunt: gălbenelele, lemnul dulce, sunătoarea, mușețelul, coada șoricelului, aloe, obligeana, florile de salcâm, coaja de stejar, frunzele de zmeura si frunze de scumpie. Fructele si legumele cele mai recomandate sunt afinele (ca atare), sucul de varza, morcovii si cartofii.

Stuparii romani recomanda de câteva mii de ani sa folosim pentru sănătatea si vitalitatea noastră produsele apicole. Avantajele tratamentului cu produse apicole (administrare facila, preț redus, eficacitate cel puțin egala cu a altor remedii) susțin utilizarea acestora in bolile stomacului.

Propolisul este cel mai eficace produs apicol in vindecarea gastritelor si a ulcerelor gastroduodenale, putând fi administrat in același timp si pentru prevenirea ori tratarea complicațiilor posibile, inclusiv cancerizarea. Prin conținutul sau foarte bogat in balsamuri, rășini, bioflavonoide (vitamina P) si polifenoli, propolisul este un excelent cicatrizant, un foarte bun antispastic, antiacid, antioxidant, antialergic, antibiotic cu spectru larg (inclusiv contra H. pylori) si analgezic natural, având tot ceea ce își poate dori mai mult un medic ori farmacist pentru a trata cauzele cele mai importante ale acestei redutabile boli.

Administrarea timp de 20 zile pe luna, trei luni consecutiv duce la reducerea sau chiar dispariția nișei ulceroase in peste 95% din cazurile tratate. Lucru aparent incredibil, durerile si senzațiile de arsuri dispar sau se reduc considerabil, in marea majoritate a cazurilor, încă din primele ore sau zile de tratament.

Una dintre cele mai bune rețete recomandate in tradiția etno-apicola românească este următoarea:

 1. se iau in fiecare dimineață, cu minimum 20 de minute înainte de micul dejun, 20 picături de tinctura de propolis pe o bucățică de miez de pâine; se înghite imediat apoi o gura de apa sau ceai din plante medicinale (vezi plantele de mai sus) împreună cu o boaba de propolis brut de mărimea unui bob de mazăre.
 2. seara, la o ora cel puțin după cina, se repeta operațiunea de mai sus, pentru a permite substanțelor din aceste remedii sa își facă efectul dorit pe timpul nopții.

Pe lângă propolis brut si in forma de tinctura, se mai poate folosi si propolisul in amestec cu mierea (2%) (1-2 lingurițe de 3 ori pe zi, cu un sfert de ora înainte de mese).

In final, pe lângă metodele de mai sus, pentru a avea certitudinea unui succes de durata, trebuie sa respectam cu sfințenie câteva reguli simple, de bun simt:

 • fiți adepți ai moderației; consumul exagerat ori zilnic de carne (in special porc si vita), mezelurile colorate si conservate chimic, alcoolul, băuturile acidulate, alimentele conservate, medicamentele (mai ales aspirina), agravează de obicei ulcerele;
 • evitați alimentele care știți ca va irita stomacul;
 • mâncați alimente cu conținut ridicat de fibre vegetale; se considera ca fibrele stimulează secreția de mucina, care protejează mucoasa gastro-duodenala;
  reduceți consumul de lapte; laptele, in special cel fiert, stimulează in final secreția de acid gastric, agravând de fapt ulcerul!
 • învățați sa depășiți stresul practicând diverse tehnici de relaxare ori retrăgându-va cat mai des in mijlocul Naturii.
 • daca sunteți cumva fumător sau consumați in exces alcool, renunțați cu hotărâre la aceste vicii.

Sa încheiem cu un mesaj optimist: oamenii de știință si practicienii din lumea întreagă au demonstrat ca boala ulceroasă, deși are un potențial foarte agresiv, poate fi stabilizata si ulterior vindecată in întregime printr-un tratament bine individualizat oferit, integrativ, de medicina alopată si de cea complementară.

 

Important este sa începeți tratamentul cat mai rapid posibil si sa-l continuați pana la vindecarea completa, apoi sa va oferiți o alimentație si un stil de viață pline de armonie.

 

Dr. Stefan Stângaciu
E-mail: drstangaciu@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *